Με έμπνευση


Σημαντικές ταινίες πρόβαλε η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης το διάστημα Φθινόπωρο 2019 - Άνοιξη 2020, σε συνεργασία με Πρεσβείες και Ινστιτούτα, συνεχίζοντας τη συνεργασία των προηγούμενων ετών, ενώ σημαντική αναγνώριση των σχέσεων και της προσπάθειάς της, υπήρξε η παρουσία του Πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Η Επιλογή του Βασιλιά». 
Ιδάιτερη ήταν η παρουσία  ελλήνων σκηνοθετών. Η Ανιές Σκλάβου και ο Στέλιος Τατάκης, με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ τους «Γεγονότα στη Φώκαια 1914», καθώς και ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Τα δάκρυα του βουνού».
Την χρονιά που πέρασε, η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης έδωσε έμφαση ιδιαίτερα στο εκπαιδευτικό κομμάτι, στοχεύοντας να συνεχίσει να φέρνει τους νέους κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την πλατφόρμα edushorts και συντονιστή τον Θάνο Τσάπελη διοργάνωσε ΔΩΡΕΑΝ βιωματικό εργαστήρι, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 90 μαθητές Γυμνασίων της πόλης.
Επιπλέον, ένα όνειρο ετών έγινε πραγματικότητα, καθώς λειτούργησε το εργαστήριο animation για παιδιά Δημοτικού, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης  και το Πανεπιστήμιο Δύτικής Αττικής. Ο έμπειρος κινηματογραφιστής Μιχάλη; Καστανίδη,  ανέλαβε το ρόλο του συντονιστή, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης (Πρόεδρος του Δ.Σ. ο κ. Αντώνης Υψηλάντης), και ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Κωνσταντίνος Θηβαίος,  αγκάλιασαν την πρωτοβουλία ενώ ουσιαστική ήταν η χορηγία που προσέφερε ο Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα. 
Με την ίδια φιλοσοφία, πραγματοποιήθηκαν, με αφορμή την Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, προβολές σε Γυμνάσια της πόλης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε την Πρεσβεία της Νορβηγίας και την Ένωση Γονέων Λυκόβρυσης, ενώ αντιστοίχως, έγιναν εξίσου σημαντικές προβολές σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.
Για μια ακόμα χρονιά, συνεχίστηκε η συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και την Camera Zizanio, ενώ για πρώτη φορά ξεκίνησε η προετοιμασία για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, με την συμμετοχή μαθητών από το 1ο Γυμνάσιο Πεύκης. Δυστυχ'ως το πρόγραμμα αυτό δεν ολοκληρώθηκε, λόγω  της πανδημίας. Παρόλα αυτά η δράση είχε απόλυτη επιτυχία και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ολοκληρωθεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς και να υπάρξει συνέχεια και την επόμενη χρονιά, ώστε να έρθουν ολο και περισσότερα παιδιά κοντά στην κινηματογραφική τέχνη. 
Η συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας συνεχίστηκε και κατά την περίοδο της καραντίνας, όταν καθημερινά προβλήθηκαν μέσω facebook συνολικά 120 ταινίες από 29 χώρες μέσα σε διάστημα 60 ημερών!
Oύτε φέτος όμως η Κινηματογραφικής Λέσχη Πεύκης αγνόησε όλους όσους ανήκουν σεευπαθείς ομάδες, ενισχύοντας για μια ακόμα χρονιά το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου, ενώ πραγματοποιήθηκε  και πάλι η ζεστή βραδιά με Τσάι και Συμπάθεια και προβολή της ταινίας «Τζίλντα» στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης».
Ουσιαστική ήταν επίσης, η συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης με το Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙ.Π.Α.Π. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, όπου στο θεατράκι του Πολυχώρου Πολιτισμού της Λυκόβρυσης πραγματοποιήθηκαν υπαίθριες προβολές ελλήνων δημιουργών. Από την 1η Ιουλίου ως την 14η Ιουλίου, μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν κινηματογραφικές προβολές ελληνικής παραγωγής με ελεύθερη είσοδο, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο μια χρονιά που ξεκίνησε καλά, αλλά σταμάτησε απότομα, λόγω της πανδημίας του Covid-19. 

Η δράση και φέτος είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς εκτός από την σημαντική προσέλευση, είχαμε την τύχη να μας επισκεφθούν καταξιωμένοι σκηνοθέτες, όπως ο Δημήτρης Αθανίτης, ο Γιάννης Σμαραγδής και ο Ηλίας Ιωσηφίδης.

Για όλα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΙνηματογραφικής Λέσχης Πεύκης ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη, που εξακολουθεί να πιστεύει και να στηρίζει εμπράκτως το όραμά της Λέσχης, την Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. ΠΕ.Α.Π του ου Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, Κική Νικολαροπούλου, για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου και της αίθουσας «Μ. Αναγνωστάκη» προκειμένου να πραγματοποιούνται οι κινηματογραφικές βραδιές, όπως και την Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙ.Π.Α.Π. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης  Μαριάννα Μαμαλάκη για τη δημιουργική συνεργασία.
Πολλές επίσης είναι οι ευχαριστίες προς όλους τους φορείς, πρεσβείες και ιδρύματα που στηρίζουν την προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τους σκηνοθέτες που με την παρουσία τους ενίσχυσαν το περιεχόμενων των προβολών. 

Η προετοιμασία για τη νέα κινηματογραφική περίοδο έχει ήδη ξεκινήσει. 
Το νέο τεύχος της περιοδικής έκδοσης της Λέσχης ετοιμάζεται πυρετωδώς και οι συζητήσεις για την κατάρτιση του προγράμματος της επόμενης περιόδου βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

Σχόλια