Μνήμες του 1914 ζωντάνεψαν στην Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης

Μια ιδιαίτερα συγκινητική βραδιά ιστορικής μνήμης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης το βράδυ της Τετάρτης, 15 Ιανουαρίου.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης σε συνδιοργάνωση με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης «Περιβάλλον - Αθλητισμός - Πολιτισμός» πρόβαλλε το βραβευμένο σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού ντοκιμαντέρ της Ανιές Σκλάβου και του Στέλιου Τατάκη «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» (Les Événements de Phocée 1914), παραγωγής 2014, δίνοντας την ευκαιρία να ζωντανέψουν οι μνήμες από την τραγική ιστορία των εξόριστων Ελλήνων της Μικράς Ασίας τον Ιούνιο του 1914, όπως καταγράφηκαν από τον Γάλλο αρχαιολόγο, Φελίξ Σαρτιώ, ο οποίος βοήθησε αρκετούς, καταγράφοντας πολλά από τα γεγονότα. 
Το για πολλούς ξεχασμένο στη λήθη ιστορικό γεγονός ήρθε ξανά στην επιφάνεια, όταν ο ιστορικός φωτογραφίας, Χάρης Γιακουμής ανακάλυψε αυτόν τον αρχειακό θησαυρό το 2005.
Ιδιαίτερο τόνο στη συγκινητική βραδιά έδωσε η παρουσία των σκηνοθετών της  ταινίας Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το κοινό για την ιδέα του ντοκιμαντέρ, την δημοσιογραφική τους έρευνα, ώστε να συγκεντρωθεί το υλικό, καθώς και το ιστορικό γεγονός καθαυτό, φωτίζοντας μια ακόμα άγνωστη σελίδα της ελληνικής ιστορίας των ταραγμένων αρχών του 20ου αιώνα.   

Σχόλια