Κινηματογραφική διαπολιτισμική συνάντηση με φόντο την Ακρόπολη

Μια όμορφη διαπολιτισμική συνάντηση γνωριμίας, χαλαρής συζήτησης και ανταλλαγής ιδεών για ακόμα πιο στενή συνεργασία, πραγματοποίησε η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης, στο κλείσιμο μιας ακόμα επιτυχημένης και γεμάτης χρονιάς. Με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης υποδέχθηκε εκπροσώπους από πρεσβείες χωρών, με τις οποίες είχε στενή συνεργασία τη χρονιά που πέρασε, μέσω της προσφοράς ταινιών παραγωγής των χωρών τους, για τον εμπλουτισμό του προγράμματος της. Ήταν μια καλή ευκαιρία για να γνωριστούν οι εκπρόσωποι των πρεσβειών με τα μέλη της Λέσχης και να συζητήσουν για το πώς αυτή η συνεργασία μπορεί να κάνει βήματα παραπάνω για την επιπλέον αναβάθμιση της Λέσχης.
Αν και το καλοκαίρι βρίσκεται ήδη στα μισά του και οι καλοκαιρινές άδειες έχουν ξεκινήσει, υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμα και η συζήτηση κινήθηκε σε όμορφα πλαίσια, ενώ δεν έλειψαν και οι νέες ιδέες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. Υποδεχόμενη τους καλεσμένους, η πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης, Έλλη Μήτση, καλωσόρισε τις εκπροσώπους των πρεσβειών, έκανε τις συστάσεις με τα μέλη του ΔΣ και ανέφερε επιγραμματικά το ιστορικό της αρχικής πρώτης σκέψης για την επαφή, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, οδηγώντας, μάλιστα την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, της οποίας είναι μέλος του ΔΣ, να ακολουθήσει την ίδια τακτική και σήμερα τα 68 μέλη της να έχουν αναπτύξει ένα πολύ δυνατό δίκτυο συνεργασίας.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί εμείς χτυπήσαμε την πόρτα σας κι εσείς την ανοίξατε. Με αυτόν τον τρόπο και την ποιότητα προβολών έχουμε εξασφαλίσει, γνωρίσαμε και ερχόμαστε σε επαφή με τον πολιτισμό κάθε χώρας», ανέφερε η κ. Μήτση. 
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ παραβρέθηκε στη συνάντηση και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις εκπροσώπους των πρεσβειών που αποδέχθηκαν την πρόσκληση και συμμετείχαν στο γεύμα.

Ελλάδα και Νορβηγία… μοιάζουν
«Χαιρόμαστε πάρα πολύ με αυτή τη συνεργασία, ειδικά με την Λέσχη της Πεύκης, που κρατάει χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Σαν πρεσβεία, ένα κομμάτι της δραστηριότητάς μας είναι να προωθήσουμε τον Πολιτισμό της χώρας μας προς την Ελλάδα. Σαφώς το κομμάτι του Κινηματογράφου είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός τομέας. Το Νορβηγικό κράτος έχει φροντίσει να δημιουργηθούν κάποια πακέτα ταινιών,  σε συνεργασία με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και σε αυτά εμπεριέχονται ταινίες, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους κ.α. οι οποίες διατίθενται να παιχτούν στις χώρες που βρίσκονται οι πρεσβείες. Με τον τρόπο αυτό, θέλουμε να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει ο νορβηγικός κινηματογράφος. Το γεγονός ότι εμείς έχουμε τέτοιες συνεργασίες, όπως με την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης για εμάς είναι ό,τι καλύτερο. Είναι το θεμιτό για να μπορέσουν αυτά να παρουσιάζονται όχι μόνο σε μεγάλες αίθουσες, αλλά και σε μικρότερες κοινωνίες και να μπορούμε να πλησιάσουμε και άλλους χώρους. Είναι ένας τρόπος να παρουσιάσουμε τον Πολιτισμό μας. Θεωρώ ότι έχουμε πολλά κοινά. Νορβηγία και Ελλάδα είναι χώρες που βρέχονται πολύ από θάλασσα, οι παραδόσεις και οι μύθοι των ναυτικών, είναι πράγματα που μας ενώνουν. Η μουσική σε πολλά πράγματα συγκλίνει. Είναι πολλά που μας ενώνουν. Μας χωρίζουν αρκετά τα γεωγραφικά μας μίλια, αλλά νομίζω ότι σαν χώρες έχουμε αρκετά κοινά. Έχω την καλύτερη δουλειά στην πρεσβεία. Ασχολούμαι με το πιο ωραίο θέμα που είναι ο Πολιτισμός. Μέσω αυτών των ανταλλαγών που γίνονται, και για εμάς είναι ωραία γιατί κάνουμε ωραίες γνωριμίες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από το να βλέπεις πόσο επηρέασε μια ταινία. Αισθάνομαι ότι υπήρξε ανταπόκριση σε αυτό που προσπαθείς να κάνεις. Για την ερχόμενη σεζόν, εμείς θα προτείνουμε δυο ταινίες. Μια παιδική που λέγεται «Cool Kids Don’t Cry», που βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία και μια ταινία ιστορικού περιεχομένου με τίτλο «The King’s Choice» που αφορά ένα ιστορικό επεισόδιο που έγινε στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», λέει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, η υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων της πρεσβείας της Νορβηγίας, Χριστίνα Σορντίνα.
Κάφκα και jazz
«Από την εμπειρία μου, στην πρεσβεία απευθύνονται πολλοί φορείς για όλους τους τομείς του πολιτισμού, όχι μόνο του Κινηματογράφου. Μερικές φορές θέλουν από εμάς κάποιες προτάσεις για να προβάλουμε τον Τσέχικο Πολιτισμό, άλλες φορές απευθύνονται σε μας με κάτι που ήδη έχουν επιλέξει να παρουσιαστεί στην Ελλάδα. Δυστυχώς, όπως σε πολλά άλλα επίπεδα, πολλά εξαρτώνται από τους προϋπολογισμούς. Αν μπορούσαμε, θα τα στηρίζαμε όλα, αλλά επειδή δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, πρέπει να αποφασίσουμε και να επιλέξουμε τι, από την δική μας άποψη, θα ήταν καλύτερο να προβάλουμε στην Ελλάδα. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι έχει ετοιμαστεί ένα αντίστοιχο πακέτο ταινιών για να παρουσιάζονται. Μέχρι πρόσφατα, όταν θέλαμε να παρουσιάσουμε κάποια ταινία τσέχικου κινηματογράφου, επιλέγαμε εμείς. Σε πολλές περιπτώσεις, είχα την τύχη και την χαρά να μπορώ να επιλέξω, μια που ασχολούμαι και προσωπικά με τον Κινηματογράφο και είχα μια γνώση του τι θα μπορούσε να αρέσει στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τον ελληνικό κόσμο. Είχαμε δει κάποια κινούμενα σχέδια που στην Τσεχία ήταν ωραία, αλλά στην Ελλάδα δεν άρεσαν το ίδιο. Οι δυο χώρες έχουν καλές σχέσεις και πράγματα που μας ενώνουν. Αυτό που έχουμε παρουσιάσει σαν μουσική τα τελευταία χρόνια και άρεσε στον κόσμο, είναι η Jazz. Ένα πολύ κοινό σημείο που έχουμε και προβάλλουμε είναι ο Κάφκα και τα έργα του. Υπάρχει επίσης μεγάλη ελληνική κοινότητα στην Τσεχία και εκεί σμίγουν τα πράγματα. Για την επόμενη  χρονιά, θα παρουσιάσουμε την ταινία, «Το Εξοχικό Πωλείται», μια λίγο διαφορετική κωμωδία που περιγράφει την εικόνα των δεκαετιών ’80-90 και μια παλιά συνήθεια των Τσέχων να πηγαίνουν στο εξοχικό. Να δείξουμε το πώς ζούσαμε, και να δει ο κόσμος τις συνήθειες εκείνης της εποχής», προσφέτει η υπεύθυνη Πολιτισμού της πρεσβείας της Τσεχίας, Μπεάτα Λεϊτνάροβα.
Έλλη Μήτση: «Μας βοηθούν να κρατήσουμε υψηλή ποιότητα»
«Ήταν μια καλή ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας, να δούμε από κοντά τους συνεργάτες μας από τις πρεσβείες και εκείνοι να γνωρίσουν ποιο είναι το συμβούλιο μας και τι θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο. Ερχόμαστε πιο κοντά, καταλαβαίνουν τι θέλουμε να δώσουμε και μπορούν να σκεφτούν πώς μπορούν να μας βοηθήσουν περισσότερο. Θέλουμε έργα που θα προβληματίσουν όσο πρέπει και θα περάσουμε και κοινωνικά μηνύματα. Η Λέσχη μας στηρίζεται πάνω σε αυτή τη θεωρία. Ναι μεν η Τέχνη του Κινηματογράφου να γίνει γνωστή και στα παιδιά και στους ενηλίκους, αλλά να περνάμε μέσα από αυτά και μηνύματα που έχουμε ανάγκη σαν κοινωνία, ειδικά αυτή την εποχή με όλα τα θέματα που μας απασχολούν στην Ελλάδα. Μέσα από τις ταινίες και τις συζητήσεις καταλαβαίνουν  τις ανάγκες μας. Το πετυχαίνουμε. Αυτός ήταν ο στόχος. Να γνωριστούμε και να τους ευχαριστήσουμε γιατί μας βοηθούν να κρατήσουμε υψηλή ποιότητα που είναι ο στόχος μας. Είμαστε όλοι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας που δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο από το να δώσουμε το καλύτερο δυνατό και μέσα από την εμπειρία μας, αφού όλοι έχουμε περάσει από τα κοινά, από συλλόγους, να τις μεταφέρουμε και στους νέους. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε αρκετές νέες προσθήκες, όπως οι πρεσβείες της Ιταλίας και του Ιράν. Τώρα είμαστε ήδη σε επαφή και θα προσθέσουμε και άλλες που θα ανακοινωθούν εν καιρώ», ανέφερε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, η πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης, Έλλη Μήτση.
Γιώργος Αράπογλου, Εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ


Σχόλια