3-4-2019: «Τραντελλένοι»

Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την παράδοση στον Πόντο προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 στις 8.00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρ. Σμύρνης & Ρ. Φεραίου) σε συνδιοργάνωση με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης Περιβάλλον - Αθλητισμός - Πολιτισμός «ΠΕ.Α.Π.».
Πρόκειται για την ταινία του Ηλία Ιωσηφίδη «Οι Τραντελλένοι»,  παραγωγής 2012.

Ο Πόντος απετέλεσε για πολλούς αιώνες το πολυπληθέστερο ακραίο κομμάτι του Ανατολικού Ελληνισμού. Κατάφερε κάτω από αντίξοες συνθήκες να κρατήσει τον ελληνικό του χαρακτήρα, τα ήθη, τα έθιμα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του, που τον διέκρινε από τους άλλους λαούς της Μικράς Ασίας. Πριν από 88 χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι του, οι χριστιανοί, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρώα γη και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, κυρίως στην Μακεδονία, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την νεοϊδρυθείσα τότε Τουρκία του Μουσταφά Κεμάλ. 

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει κομμάτια από την παράδοση των Ποντίων και αποκαλύπτει πως στη χώρα μας ζει και αναπνέει ένας δεύτερος Πόντος, ακμαίος και δυνατός, όπως συνέβαινε παλιά στην Πατρίδα.
Οι Μωμόγεροι, οι Πεχλιβάνηδες, οι αυγομαχίες, τα παρχάρια, και πολλά ακόμη ήθη και έθιμα συνθέτουν μέρος της θεματικής του.

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ηλίας Ιωσηφίδης 
Φωτογραφία: Ηλίας Ιωσηφίδης, Γιάννης Κάσσης 
Μοντάζ – Μιξάζ: Χάρης Μαυροφοράκης 
Παραγωγή: ΖΩΠΥΡΟΣ 

Διάρκεια: 68΄

Ο σκηνοθέτης Ηλίας Ιωσηφίδης θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό για την ταινία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχόλια