11-10-2017: «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν»

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης και η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Θάλπος Αττικής» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας πραγματοποιούν εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο σε συνδιοργάνωση με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης Περιβάλλον – Αθλητισμός - Πολιτισμός «ΠΕ.Α.Π.» την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 στις 8.00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Ρ. Φεραίου & Χρ. Σμύρνης, 15121 ΠΕΥΚΗ).
Στην αρχή της εκδήλωσης θα υπάρξει σύντομη εισήγηση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και τον κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας του στίγματος της ψυχικής ασθένειας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ψυχική υγεία.
Στη συνέχεια θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν»
Ψυχιατρείο Χανίων. Μια ομάδα ασθενών μας φιλοξενεί στην «Εκκλησία του Δήμου», το χώρο που καθημερινά συναλλάσσονται και συνομιλούν, εκεί που άλλος ζητάει κατοστάρικο κι άλλος ζητάει λόγο. Το χώρο που καθημερινά διαχειρίζονται την ομορφιά τους και τη σχέση τους καλά. Μια άλλη ομάδα, πρώην χρόνιων, ασθενών, εκτός Ψυχιατρείου πλέον, βιώνει μια επίπονη διαδικασία κοινωνικής επανένταξης και αποτολμά, στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών, ένα εβδομαδιαίο ταξίδι στη Δανία. 
Η ταινία, μέσα από τον παράλληλο λόγο δυο ομάδων ασθενών, προσπαθεί ν` ακούσει το λόγο της τρέλας, κάτω από το χαώδες παραλήρημά της, κρούστα μιας βαθιάς θάλασσας. Προσπαθεί να δει τη δραματική σύγκρουση του ανθρώπου με την τρέλα, στη βαθύτατη απόγνωση και απόλυτη αμφιβολία για κάθε όψη του είναι που εμπεριέχει. «Αν τη ζωή μας κυκλώνει ο θάνατος, τη διανοητική μας υγεία γυροφέρνει η παραφροσύνη». Στην τρέλα ο άνθρωπος νοιώθει πώς δεν έχει να επιστρέψει πουθενά. Δεν είναι πια. Ήταν... 
Η ταινία στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Οκτώβριος 2000) απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ και το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας (εξ ημισείας με το ντοκιμαντέρ Η Άδεια) από την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών. 

Μετά την προβολή θα παρατεθεί μικρή δεξίωση.

Σχόλια