«ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»

Για μία ολόκληρη εβδομάδα, δύο αγαπημένα θερινά σινεμά του κέντρου της Αθήνας παρουσιάζουν τη διοργάνωση του FREE CINEMA που αγαπά τον κλασικό κινηματογράφο, νοσταλγώντας ακόμη και τις κόπιες από celluloid, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της πόλης να θυμηθεί τι θα πει ψυχαγωγία και μεγάλη οθόνη… εκεί έξω!
"Double Feature", λοιπόν, με εικοσιοκτώ ταινίες από αρκετά διαφορετικά φιλμικά είδη και για κάθε γούστο, μοιρασμένες σε θεματικά ζευγάρια, κάθε βράδυ, από 29 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2017, στους θερινούς κινηματογράφους ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια) & ΛΑΪΣ (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134 – 136, Γκάζι).
Το "double feature" εμφανίστηκε στα χρόνια του μεγάλου οικονομικού κραχ των 30’s στις ΗΠΑ. Έδινε την ευκαιρία στο κοινό της εποχής να παρακολουθήσει «δύο έργα» στην τιμή του ενός, άρα να αποδρά από τη θλιβερή πραγματικότητα για περισσότερες ώρες εντός της κινηματογραφικής αιθούσης. Χρησιμοποιήθηκε ξανά ως «όπλο» απέναντι στην εισβολή της τηλεόρασης στα 60’s, κυρίως με Β-movies που γυρίζονταν με αυτόν το σκοπό αλλά ενίοτε και με πρόγραμμα κάπως πιο «νοσταλγικό», με ταινίες ρεπερτορίου και κοινό θεματικό άξονα. 
Στην Ελλάδα, αυτά τα «δύο έργα» ταυτίστηκαν περισσότερο με το πλέον λαϊκό θέαμα και φιλμ κατώτερης ποιότητας, συνδυάζοντας συνήθως το δέλεαρ έργων… σεξ και καράτε ή χλαμύδας, γουέστερν & πρακτορικής περιπέτειας, τα οποία στόχευαν στο ανδρικό κοινό, προφανώς. 
Η έκτη διοργάνωση του ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ δανείζεται το θέμα της από αυτή την παλιά τακτική και έρχεται να «παντρέψει» σε ζεύγη ταινίες κλασικές, ψυχαγωγικές, παραγνωρισμένες, cult ή και σπάνια παιγμένες, σε δύο (κλείσιμο ματιού) θερινά σινεμά της Αθήνας με καλλιτεχνική παράδοση: τον υπέροχο κήπο της εξαρχειώτισσας ΡΙΒΙΕΡΑ και την ταράτσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, το ΛΑΪΣ στο Γκάζι. Εικοσιέξι φιλμ από τα παλιά και δύο πανελλήνιες & αποκλειστικές πρεμιέρες θα σας συντροφεύσουν με ψηφιακές κόπιες ή και αρχειακό celluloid, από τις 29 Ιουνίου έως και τις 5 Ιουλίου, για να σας θυμίσουν κάτι που μας έχει λείψει τόσο πολύ, ειδικά στην καλοκαιρινή σεζόν: το αληθινό σινεμά της μεγάλης οθόνης!


Σχόλια