6ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το 6ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27, 28 και 29 Νοεμβρίου στο Exile Room.
Η είσοδος στις προβολές, που θα γίνουν στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι), είναι δωρεάν.
Το πρώτο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2010. Τα φεστιβαλικά του βήματα, όμως, ξεκίνησαν το 2008 ως ενότητα προβολών του καταξιωμένου Φεστιβάλ «Πλατφόρμα Βίντεο» με στόχο να συστήσει στο κοινό φοιτητικές εθνογραφικές ταινίες και ανοίξει έτσι έναν διάλογο γύρω από την θέση και προοπτική του φιλμικού αυτού «είδους» αλλά και του κλάδου της Ανθρωπολογίας και του χώρου που ονομάζουμε Οπτική Ανθρωπολογία.
Αυτόνομη πλέον διοργάνωση, το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας διατηρεί την εκπαιδευτική του διάσταση, δίνοντας βήμα σε νέους κινηματογραφιστές, ανθρωπολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες για να αναδείξουν τη δουλειά τους, αναζητώντας παράλληλα τη συνέχεια της πορείας των νέων δημιουργών, αλλά και τις ρίζες του εθνογραφικού κινηματογράφου.
Αν και ο πρωταρχικός προσανατολισμός του φεστιβάλ είναι ο «κόσμος» της ανθρωπολογίας και των κοινωνικών επιστημών, η ανταπόκριση του κοινού αυτά τα πρώτα αυτά χρόνια δείχνει ότι ο εθνογραφικός κινηματογράφος δεν αποτελεί μόνο πολύτιμο μέσο κατανόησης των πολιτισμών αλλά και αφορά όλο και περισσότερο κόσμο εντός αλλά και εκτός ανθρωπολογίας.

Σχόλια