15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας
Οι πέντε λέξεις που πρέπει να συγκρατήσουμε το μήνα Μάρτιο:

Δέκατη πέμπτη διοργάνωση και συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε, με την ίδια χαρά, τις αγαπημένες μας ταινίες με το κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι Γάλλοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, εξακολουθούν να παραμένουν πιστοί στο ραντεβού τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια καθώς γνωρίζουν την υποδοχή που τους επιφυλάσσουν κοινό και δημοσιογράφοι. Η ηθοποιός Nathalie Baye, προσκεκλημένη της πρώτης διοργάνωσης του Φεστιβάλ, το 2000, επιστρέφει φέτος ως ανάδοχος για να σβήσει τα κεράκια για τα 15αγενέθλια του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.
Φεστιβάλ: επειδή ο κινηματογράφος είναι κάτι σπουδαίο. Καρπός της πολιτιστικής βιομηχανίας, ο κινηματογράφος συγκεντρώνει πληθώρα ταλέντων, από τη δημιουργία έως και την εμπορική διανομή της ταινίας. Έτσι, στη Γαλλία μόνο, αντιστοιχεί σε 4,4 δις ευρώ και 106.000 θέσεις εργασίας (σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού το 2013). Δεδομένου του πολύπλοκου χαρακτήρα του τομέα, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κινητοποιεί πάνω από εξήντα συνεργάτες, οι οποίοι συμβάλλουν με γνώσεις και μέσα προκειμένου, μέσα από το Φεστιβάλ, να αναδειχθεί ο κινηματογράφος.
Γαλλόφωνου: ταινίες animation από την Τσεχική Δημοκρατία και τη Γαλλία, κωμωδία από την Ελβετία, θρίλερ από το Λουξεμβούργο, ιστορικό δράμα από τη Βουλγαρία, τραγωδία από το Μαρόκο και ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα καθώς και ταινίες από τον Καναδά, η κινηματογραφική παραγωγή του οποίου θα έχει φέτος την τιμητική της, δεδομένου ότι επελέγησαν πέντε ταινίες νέων σκηνοθετών από το όμορφο Κεμπέκ. Το 2014, η γαλλοφωνία κινείται σε παγκόσμια κλίμακα.
Κινηματογράφου: επελέγησαν, σε συνεργασία με Έλληνες διανομείς, 47 ταινίες που θα προβληθούν κατ’ αποκλειστικότητα στη διάρκεια του Φεστιβάλ. 47 τίτλοι για μικρούς και μεγάλους που στην πλειονότητα τους δεν έχουν προβληθεί ξανά στην Ελλάδα. Η διαμόρφωση του προγράμματος συνεπάγεται επιλογές, συνεπάγεται να χαράξουμε ένα μονοπάτι μέσα στην πληθώρα ταινιών που κυκλοφόρησαν το 2013 και 2014. Συνεπάγεται να προτείνουμε μια οπτική γωνία προσέγγισης του σύγχρονου κινηματογράφου που ανυπομονούμε να μοιραστούμε με το ελληνικό κοινό.
Ελλάδας: στο επίκεντρο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιβεβαιώνει το διπλό πολιτισμικό προσανατολισμό του. Φέτος, όσο ποτέ άλλοτε, το Φεστιβάλ έχει εξίσου ελληνικό χαρακτήρα μέσα από: 
- το ciné-concert του συγκροτήματος Baby Guru (μια μέρα πριν την κυκλοφορία του καινούριου τους άλμπουμ) με προβολή ντοκιμαντέρ-θησαυρών των αρχείων γαλλικού κινηματογράφου,
- το σποτ του Φεστιβάλ το οποίο δημιούργησε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος (νέος Έλληνας σκηνοθέτης, υποψήφιος στην κατηγορία Cinéfondation στις Κάννες), 
- τη “λευκή κάρτα” που έχει δοθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 
- το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισαγωγής της τέχνης του κινηματογράφου, από το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας,
- την κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από Έλληνες και Γάλλους, με πρόεδρο το Γιώργο Χωραφά,
- και ας μην ξεχνάμε, το δημιουργικό γραφείο This is Amateur, που επιμελήθηκε το εικαστικό της φετινής διοργάνωσης.
Πέντε παράθυρα στον κόσμο, στη ζωή και τη δημιουργία, πέντε λέξεις για τη ψυχαγωγία, που μπορείτε να προφέρετε χωρίς περιορισμούς, από τις 19 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2014.

Olivier DESCOTES
Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα
Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Élise JALLADEAU
Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα

Σχόλια