4-3-2015: «Αγκίρε, η μάστιγα του Θεού» (Aguirre, der Zorn Gottes)

Τη γερμανική ταινία «Αγκίρε, η μάστιγα του Θεού» (Aguirre, der Zorn Gottes) του Werner Herzog, παραγωγής 1972, παρουσιάζει η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Συγκλονιστικό πολιτικό / φιλοσοφικό οδοιπορικό, που αποτέλεσε σπουδαία πηγή έμπνευσης μέχρι και για το «Αποκάλυψη τώρα!».

16ος αιώνας στις περουβιανές Άνδεις: Μια εξερευνητική αποστολή Ισπανών κονκισταδόρων αναζητά το Ελδοράδο, τη μυθική χώρα χρυσού των Ίνκας. Ο διψασμένος για εξουσία Αγκίρε παρακάμπτει ανωτέρους και ανακηρύσσει εαυτόν αρχηγό του στρατιωτικού αποσπάσματος που κατεβαίνει με σχεδίες τον Αμαζόνιο. Μέσα σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον με την πείνα, την εξάντληση, τις αρρώστιες και τα φαρμακερά βέλη των Ινδιάνων να θερίζουν, παράφρων πια, ο Αγκίρε ονειρεύεται εξουσία και μεγαλεία, ονειρεύεται να γράψει ιστορία ως κυρίαρχος του Ελδοράδο και διεξάγει τον ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στον θεό και τον κόσμο όλο.
Όπως όλοι οι χερτσογκικοί ήρωες, οι περιθωριακοί και παράφρονες που κατέχονται από έμμονες ιδέες, έτσι κι ο κατακτητής του 16ου αιώνα υπερβαίνει όρια και στρέφεται κατά των συνθηκών της ίδιας της ύπαρξης.

Σε μια ονειρική ατμόσφαιρα, ο Χέρτσογκ σχολιάζει την παραφροσύνη της εξουσίας, με τον Κλάους Κίνσκι να αποτελεί το ενσαρκωμένο υπόδειγμά της.
Μια αξέχαστη ελεγεία στη μεγαλομανία, που μπορεί να θεωρηθεί και αναφορά στον Χίτλερ.

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Werner Herzog
Παίζουν: Klaus Kinski, Ruy Guerra, Helena Rojo κ.ά.

Η ταινία, που απέσπασε το Χρυσό Βραβείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας 1973 για την Καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας για τον Thomas Mauch και το Prix Léon Moussinac 1976 των Γάλλων Κριτικών Κινηματογράφου για την Καλύτερη Ξένη Ταινία, θα προβληθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 στις 8.00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρ. Σμύρνης & Ρ. Φεραίου) σε συνδιοργάνωση με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης Περιβάλλον - Αθλητισμός - Πολιτισμός «ΠΕ.Α.Π.».

Της προβολής θα προηγηθεί ο μουσικός Μανώλης Πασχαλίδης ερμηνεύοντας:
1) Καλωσόρισμα (Μουσική / Στίχοι: Γιώργος Νταλάρας / Αδελφοί Κατσιμίχα)
2) Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε (Μουσική / Στίχοι: Παντελής Θαλασσινός / Γιάννης Νικολάου)
3) Αχ Ελλάδα (Μουσική / Στίχοι: Βάσω Αλαγιάννη / Μανώλης Ρασούλης)
4) Μαλαματένια λόγια (Μουσική / Στίχοι: Γιάννης Μαρκόπουλος / Μάνος Ελευθερίου)
5) Τζαμάϊκα (Μουσική / Στίχοι: Μάνος Λοϊζος / Λευτέρης Παπαδόπουλος)
6) Tango (Μουσική / Στίχοι: Χάρις Αλεξίου)
7) Το τσιγάρο (Μουσική / Στίχοι: Ευανθία Ρεμπούτσικα / Ελένη Ζιώγα)
8) Καίγομαι και σιγολιώνω (Μουσική / Στίχοι: Αν. Τσούμπας)
9) Καπηλειό (Μουσική / Στίχοι: Χαϊνηδες)
10) Διόδια (Μουσική / Στιχοι: Σταύρος Σιόλας / Πόλυς Κυριάκου)

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχόλια