Aυλαία για το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF

Με συγκίνηση και δέος, σε μία κατάμεστη αίθουσα, που μετά από 23 χρόνια άνοιξε και υποδέχτηκε τουw ανθρώπους του AIDFF, δόθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις και τα βραβεία του 4ου  Φεστιβάλ. Η μεγάλη οθόνη των δύο πιο ιστορικών αιθουσών της Αθήνας  πρόβαλε, πρώτα στο Στούντιο της πλατείας Αμερικής και μετά στην Αλκυονίδα της οδού Ιουλιανού, το βασικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που για 9 μέρες μονοπώλησε το ενδιαφέρον των απανταχού κινηματογραφιστών.
Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF  αναπτύχθηκε  13 με 21 Δεκεμβρίου, με την αιγίδα του  υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Το 4ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας δέχτηκε πάνω από 400 αιτήσεις από 45 χώρες και πρόβαλε πάνω από 250 ταινίες, 140  στο διαγωνιστικό του τμήμα, 70 πρεμιέρες, με ταινίες μυθοπλασίας, Ντοκιμαντέρ, Video Art, Animation,  Experimental, ταινίες χορού, ενώ σε συνεργασία με το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Wildlife Vaasa της Φινλανδίας (συνεργάτης του Φεστιβάλ) διοργάνωσε το «2ο  Διεθνές Πανόραμα  Οικολογικών και Επιστημονικών Ταινιών», το οποίο δημιουργήθηκε ώστε να συμβάλει  στην διάδοση της επιστήμης μέσω της δύναμης των νέων οπτικοακουστικών μέσων και ψηφιακών τεχνολογιών, που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο. Τα Αφιερώματα και Workshops διεξήχθησαν στο Θέατρο Κυψέλης (STUDIO) και στο Θέατρο L.A Theater (Πρώην θέατρο Ράγες).
Υποστηρικτής και  συνεργάτης, του Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας το Wildlife Conservation Film Festivals από την Αμερική, που αναπτύσσεται στην Νέα Υόρκη, το Μαιάμι, την Ουάσιγκτον  και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, το Edge Hill Univercity, που για δεύτερη χρονικά οι σπουδαστές του από το τμήμα κινηματογράφου δημιούργησαν ειδικά για το Φεστιβάλ 7 μικρού μήκους ταινίες, το Coventry University και το διεθνές φεστιβάλ του DAHUK

Παρακολουθήσαμε σε πρώτη προβολή στην Αθήνα τις βραβευμένες ταινίες της Κάμερα Ζιζάνιο 2014, ενώ  τιμήσαμε την δασκάλα πολλών καλλιτεχνών του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης Ευγενία Χατζίκου.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν το αφιέρωμα βράβευση του Γιώργου Κουτούζη (του πρωταγωνιστή της Ευδοκίας) του μεγάλου μας σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανού.

Την πολιτιστική κίνηση «Visual Journeys» νο2, εικαστική έκθεση με σημαντικούς καλλιτέχνες,  φιλοξενεί ο νέος ανακαινισμένος χώρος εκθέσεων της Αλκυονίδας με τους Βαρβάρα Σπυρούλη, Μαρία Λιτσοπούλου, Κωστή Καπελώνη, Ήρα Σαραντάκη, Γιάννη Κλάδο και Δημήτρη Ψωμοδότη. Η έκθεση θα παραμείνει στον χώρο της Αλκυονίδας μέχρι 28 Δεκεμβρίου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας αποτέλεσε, από το ξεκίνημα του, ένα σημείο συνάντησης Τεχνών και Θεατών από όλες τις χώρες. Ταυτόχρονα πέτυχε μια ευθυγράμμιση της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας στην Ελλάδα με τις μεγάλες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ως προς τον Κινηματογράφο, ο οποίος σταθερά βαδίζει προς την Ψηφιακή του Εποχή, έτσι το Φεστιβάλ  χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό, καθώς ανέτρεψε το σύνηθες να φτάνουν στη χώρα μας οι διεθνείς εξελίξεις με αρκετά χρόνια καθυστέρηση και γι’ αυτό βρήκε αμέσως μεγάλη και απρόσμενη ανταπόκριση από τη Διεθνή Κινηματογραφική κοινότητα.

Σχόλια