10-12-2014: «Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές»

Το βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη, παραγωγής 2014, προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014 στις 8.00 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρ. Σμύρνης & Ρ. Φεραίου) σε συνδιοργάνωση με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης Περιβάλλον - Αθλητισμός - Πολιτισμός «ΠΕ.Α.Π.»
  
Καλάβρυτα. Δεκέμβριος 1943. Ένας αφανισμός. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού από 14 χρονών και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, όπως είπαν οι Γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες. Με τα μικρά τότε παιδιά τους. Τα οποία σήμερα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο.
Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δε σκότωναν τους Γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Γιατί εμείς;
Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, μια ταινία συλλογικό-πορτρέτο των επιζώντων που προσπαθούν, 70 χρόνια τώρα, να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.Σενάριο - Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Claudio Bolivar
Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου
Διάρκεια: 112'

Το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε με το βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2014) και με το βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ στο 2ο Aegean Docs (2014).

 

Τη βραδιά θα ανοίξουν η Καίτη Μάρακα (φωνή) με τον Άλκη Αναστόπουλο (κιθάρα) ερμηνεύοντας τραγούδια για το χρόνο (παρελθόντα, ενεστώτα και μέλλοντα) και τη μνήμη (προσωπική και ιστορική):
- Πώς να τραγουδήσω
- Είδα την Άννα κάποτε
- Τ’ ακορντεόν
- Κεμάλ
- Άσμα ασμάτων
- Κάποτε θα ’ρθουν
- Θα ’ρθει καιρός (Le temps de vivre, G. Moustaki)
- Μόνο ο χρόνος (Only time, Enya)

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχόλια