Η Αρχαία Ελλάδα στο βωβό κινηματογράφο

Την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου στις 18.00-19.30, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: "Η Αρχαία Ελλάδα στο Βωβό Κινηματογράφο" στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Αθήνα, Auditorium Theo Angelopoulos).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του διεθνούς συμποσίου με τον τίτλο Ελληνομανία που θα διεξαχθεί στη Γαλλική Σχολή από τις 16 ως τις 18 Οκτωβρίου 2014 με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, της Γαλλικής Σχολής, της Βρετανικής Σχολής, και του Ινστιτούτου για την Ελλάδα, τη Ρώμη και την Κλασική Παράδοση του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
 Στην εισαγωγή θα είναι ο κ. Παντελής Μιχελάκης και τη πρωτότυπη μουσική σύνθεση (πιάνο and synthesizer) αναλαμβάνει ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης. 


Διάσπαρτες σε κινηματογραφικά αρχεία σε ολόκληρη την Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, σώζονται πολλές διασκεδαστικές, προκλητικές, και συχνά όμορφες ταινίες της εποχής του βωβού κινηματογράφου που η δράση τους τοποθετείται στην αρχαία Ελλάδα. Λίγες από αυτές τις ταινίες είναι γνωστές σήμερα, και ακόμη λιγότερες έχουν λάβει την προσοχή που τους αξίζει. Οι ταινίες αυτές, που ποικίλλουν από ιστορικά και μυθολογικά έπη μέχρι διασκευές αρχαίου δράματος, κωμωδίες, κινούμενα σχέδια και ντοκιμαντέρ, δείχνουν ένα ενδιαφέρον για την αρχαιότητα που συναγωνίζεται σε ένταση και εύρος εκείνο της κλασικής εποχής του Χόλιγουντ. Η εκδήλωση «Αρχαία Ελλάδα στο Βωβό Κινηματογράφο» θα επικεντρωθεί στην προβολή μιας επιλογής από τέτοιες ταινίες της περιόδου 1903-1927: Le tonnerre de Jupiter (1903), Seprentine Dance (1905), L’Île de Calypso ou Ulysse et le géant Polyphème (1905), Amour d’esclave (1907), Dans l’Hellade (1909), Elettra (1909), La caduta di Troia (1910), Dances of the Ages (1913), The Private Life of Helen of Troy (1927). Η εισαγωγική παρουσίαση της προβολής θα δείξει πώς συνέβαλε η αρχαία Ελλάδα στην ανάπτυξη του πρώιμου κινηματογράφου και πώς συνέβαλε ο κινηματογράφος στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης αντίληψης της αρχαιότητας. Η προβολή θα συνοδεύεται από πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του μουσικολόγου και συνθέτη Μηνά Ι. Αλεξιάδη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Παντελή Μιχελάκη, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, P.Michelakis@bris.ac.uk

Σχόλια