Εκδήλωση ιστορικής μνήμης και γνώσης για την Ίμβρο και την Τένεδο


Γ. Σουφλής
Πλήθος κόσμου παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εκδήλωση ιστορικής μνήμης και γνώσης, αφιερωμένη στην Ίμβρο και την Τένεδο, που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 19 Μαρτίου η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης και ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης - Λυκόβρυσης «Ιωνία» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης σε συνδιοργάνωση με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης ΠΕ.Α.Π.
Ο Γεν. Γραμματέας της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης κ. Γ. Σουφλής ανοίγοντας τη βραδιά αναφέρθηκε στην ιδέα, την υλοποίηση και τη σημασία της εκδήλωσης, τονίζοντας το έργο των Ελλήνων δημιουργών ντοκιμαντέρ ενώ ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της.
Γ. Γαζεπίδης
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου του Μικρασιατών Πεύκης - Λυκόβρυσης «Ιωνία» κ. Γ. Γαζεπίδης στο χαιρετισμό του έκανε μια εκτενή αναφορά στην πορεία του μικρασιατικού στοιχείου.
Ελ. Σαρίογλου
Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. κα Ελένη Σαρίογλου, ανέλυσε το έργο και τους σκοπούς του Ιδρύματος και το περιεχόμενο των δύο ιστορικών ντοκιμαντέρ για την Ίμβρο και την Τένεδο, που προβλήθηκαν αμέσως μετά.
Τα δυο αυτά ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της ΟΥΝΕΣΚΟ, με αφορμή την άδεια επαναλειτουργίας ελληνικής σχολής στην Ίμβρο, ύστερα από 48 χρόνια. Δημιουργήθηκαν με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της Ίμβρου και της Τενέδου, μέσα από τις μαρτυρίες των γηγενών κατοίκων τους. 
Μετά την προβολή στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου «Μανόλης Αναγνωστάκης» λειτούργησε έκθεση υδατογραφιών του Παύλου Χαμπίδη για την Ίμβρο και την Τένεδο.
Στην εκδήλωση παρέστησαν
η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης - Πεύκης κα Γ. Ποριώτου - Χρούσου, η Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης - Πεύκης κα Ευ. Βαλσαμά,  ο υποψήφιος Δήμαρχος Λυκόβρυσης - Πεύκης κ. Αν. Μαυρίδης, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης κα Β. Νικολαροπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Λαζάνης και Π. Πανταζής, εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων και Ενώσεων κ. ά.

Σχόλια