Ταινία με δυνατές εναλλαγές στη Λυκόβρυση


Την ισπανική μαύρη κωμωδία του Carlos Saura «Η μαμά κλείνει τα 100» (Mamá cumple 100 años), παραγωγής 1979, απόλαυσαν το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης οι σινεφίλ της περιοχής.
Η προβολή διοργανώθηκε από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα και του Ινστιτούτου Θερβάντες και σε συνδιοργάνωση με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης Περιβάλλον - Αθλητισμός - Πολιτισμός «ΠΕ.Α.Π.»
Μια παραπαίουσα αστική οικογένεια συγκεντρώνεται με αφορμή τα 100α γενέθλια της μητέρας… Πάθη, μυστικά, ίντριγκες έρωτες, συμπλέγματα και περιουσιακές διεκδικήσεις υποθάλπουν το κλίμα της επετείου… 
Ο διακεκριμένος ισπανός σκηνοθέτης Carlos Saura καταφέρνει με μια έντονη εναλλαγή εικόνων να αποτυπώσει περίτεχνα το κλίμα της εποχής και το κλίμα της οικογένειας. Άλλωστε σε όλη του την πορεία η εναλλαγή είναι έντονη. Πρόλαβε να τα κάνει σχεδόν όλα: να βιώσει πιτσιρικάς τον ισπανικό εμφύλιο, να σπουδάσει την πρώτη του αγάπη, τη φωτογραφία, να πολεμήσει με τον κινηματογραφικό φακό το φρανκικό καθεστώς, να συμφάγει με τον Λουίς Μπουνιουέλ, να κάνει πρωταγωνίστριά του (και σύντροφό του) τη θυγατέρα του Τσάπλιν, να συμπράξει με τον αδελφό του αφηρημένο εξπρεσιονιστή ζωγράφο Αντόνιο Σάουρα, να στήσει επικά «μιούζικαλ» με ικανές δόσεις φλαμένκο και τανγκό.

Σχόλια