4ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το 4ο Φεστιβάλ ΕθνογραφικούΚινηματογράφου θα διεξαχθεί φέτος στις 29, 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου στο ExileRoom.
Όπως και την προηγούμενη χρονιά, το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει τέσσερα τμήματα:
Το τμήμα των Φοιτητικών Tαινιών, του Πανοράματος, των Ειδικών Προβολών και το τμήμα του Αφιερώματος.

Αφιέρωμα στο Ατελιέ Βαράν
Αυτή τη χρονιά το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας θα παρουσιάσει σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας και στο πλαίσιο του «μήνα ντοκιμαντέρ» (Le Mois du film documentaire) τη σύγχρονη παραγωγή του Ατελιέ Βαράν, ένα εργαστήριο που δημιουργήθηκε πριν από τριάντα δυο χρόνια, μετά από μια ιδέα του Jean Rouch.
Η ιστορία του εργαστηρίου αναφέρει ότι το 1978 οι αρχές της Δημοκρατίας της Μοζαμβίκης ζητούν από γνωστούς κινηματογραφιστές να έρθουν για να κινηματογραφήσουν τις αλλαγές που γίνονταν στη χώρα. Ο Jean Rouch προτείνει, αντ' αυτού, να εκπαιδεύσει γηγενείς -μελλοντικούς - σκηνοθέτες, ώστε να μπορούν να κινηματογραφήσουν τη δική τους πραγματικότητα. Μαζί με τον Jacques Arthuys, μορφωτικό ακόλουθο της Πρεσβείας της Γαλλίας, δημιουργούν ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για ντοκιμαντέρ. Μετά από αυτή την πρώτη εμπειρία, θα δημιουργηθεί το 1981, το Ατελιέ Βαράν (Ateliers Varan) στο Παρίσι.
Στην Αθήνα θα παραβρεθεί ο David Tretiakoff, ένας από τους συνεργάτες του εργαστηρίου, καθώς και ο σκηνοθέτης Ali Hazara, οπότε και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει τον τρόπο λειτουργίας του εργαστηρίου, αλλά και λεπτομέρειες για την μεθοδολογία που ακολούθησαν σε μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν.
Το φεστιβάλ θα ήθελε να ευχαριστήσει την Élise Jalladeau, στην οποία ανήκει η ιδέα του αφιερώματος, για τη δημιουργική συνεργασία.
Αφιέρωμα στην Αλίντα Δημητρίου
Επιπλέον, φέτος το φεστιβάλ θα τιμήσει τη σημαντική δημιουργό Αλίντα Δημητρίου, με την προβολή τριών ταινιών, τις οποίες δεν είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να δούμε στο πρόσφατο παρελθόν και οι οποίες αποδεικνύουν την πολύπλευρη θεματολογία, αλλά και την ιδιαίτερη προσέγγιση των έργων της. Οι ταινίες είναι ΚΑΒΟΥΡΝΙΑΡΗΔΕΣ (1977), ΣΠΑΤΑ (1978), και ΦΟΥΡΝΟΙ (1982).
Το αφιέρωμα επιμελήθηκε η Αφροδίτη Νικολαΐδου, την οποία το φεστιβάλ θέλει να ευχαριστήσει και από αυτόν εδώ το χώρο, όπως και τον σύντροφο στη ζωή της δημιουργού, Σωτήρη Δημητρίου. Χωρίς τη βοήθεια τους το αφιέρωμα δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης / Νίκος Σφακιανάκης
τηλ: 6945104788
email: info@ethnofest.gr
Exile Room
Αθηνάς 12,
τρίτος όροφος,
Μοναστηράκι (απέναντι από την έξοδο του μετρό)
τηλ: 2103223395

*Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. 

Οι προβολές έχουν μόνο αγγλικούς υπότιτλους.

Σχόλια