27-11-2013: «Καλοκαίρι στο Βερολίνο» (Sommer vorm Balkon)

Τη βραβευμένη ταινία του Andreas Dresen «Καλοκαίρι στο Βερολίνο» (Sommer vorm Balkon), παραγωγής 2005, προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρ. Σμύρνης & Ρ. Φεραίου). 
Σκηνοθεσία: Αndreas Dresen 
Σενάριο: Wolfgang Kohlhaase 
Παίζουν: Inka Friedrich, Nadja Uhl, Andreas Schmidt κ.ά.


Η Νίκε έχει ένα μπαλκόνι, η Κάτριν έχει ένα γιο, ο Ρόναλντ οδηγεί φορτηγό, η Τίνα είναι σερβιτόρα, ο Όσκαρ και η Ελένε είναι γέροι και μόνοι. Όλοι τους, είτε βρίσκονται στην αρχή είτε στη μέση είτε στο τέλος της ζωής τους, αναρωτιούνται το ίδιο: Αντέχει η αγάπη στο πέρασμα των εποχών του χρόνου; Με μεγάλη ακρίβεια και αγάπη για τους χαρακτήρες του ο Andreas Dresen αφηγείται την ιστορία δυο φιλενάδων, της Κάτριν και της Νίκε. Από το μπαλκόνι της Νίκε, ανάμεσα σε ουρανό και γη, οι δυο φίλες κοιτούν την πολύβουη και δύσκολη καθημερινή ζωή. Σ’ αυτήν τη ζωή οι κατάλληλοι άντρες είναι συχνά οι ακατάλληλοι και οι γυναίκες τα βγάζουν καλύτερα πέρα αν δεν είναι απλώς όμορφες, αλλά και δυνατές. Στις δύσκολες καταστάσεις το μπαλκόνι προσφέρει σιγουριά. Πού θα πάει όμως η Κάτριν όταν σ’ αυτό το μπαλκόνι παίρνει θέση και ο Ρόναλντ που ως άντρας, που είναι πράττει, πάντα σωστά και πολλές φορές λάθος; 
Οι άνθρωποι ζουν, ερωτεύονται, πεθαίνουν – και στο Βερολίνο είναι ακόμα καλοκαίρι. Έτσι είναι η ζωή. Στ’ αλήθεια όμως! 
Ο σεναριογράφος Wolfgang Kohlhaase, μεγάλος μάστορας λακωνικών διαλόγων, αφηγείται με ελαφράδα και ακαταμάχητο χιούμορ ενώ η ταινία ισορροπεί αβίαστα ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό στοιχείο. 
Η ταινία, που απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν και τον αργυρό Hugo για τις δύο πρωταγωνίστριες στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σικάγου, προβάλλεται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και σε συνδιοργάνωση με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης Περιβάλλον - Αθλητισμός - Πολιτισμός «ΠΕ.Α.Π.». 
Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια