13-11-2013: «Πεθαίνοντας για την αλήθεια»

Τη βραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη «Πεθαίνοντας για την αλήθεια», παραγωγής 2011, προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2013 στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρ. Σμύρνης & Ρ. Φεραίου) σε συνδιοργάνωση με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης Περιβάλλον - Αθλητισμός - Πολιτισμός «ΠΕ.Α.Π.».
Δημιουργός, Σεναριογράφος: Νίκος Μεγγρέλης
Αρχισυντάκτης, Σεναριογράφος: Νίκος Πολίτης
Σκηνοθετική Επιμέλεια, Μοντάζ: Χριστόφορος Λάζαρης
 
Πολύ λίγος κόσμος γνωρίζει ότι κάθε χρόνο, περισσότεροι από εκατό δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους στις καυτές περιοχές του πλανήτη. Ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ότι στο Ιράκ περισσότεροι απο 350 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σκοτώθηκαν από την αρχή του πολέμου το Μάρτιο του 2003 μέχρι σήμερα. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων σε εμπόλεμη περιοχή από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Ο σκοπός του ντοκιμαντέρ», λέει ο δημιουργός του, Νίκος Μεγγρέλης, «είναι να πάει πέρα από τους αριθμούς και τις ψυχρές στατιστικές και να αφηγηθεί την ιστορία δημοσιογράφων που πέθαναν την ώρα που προσπαθούσαν να μεταφέρουν το ρεπορτάζ και την εικόνα στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις μας.»
Το 75 λεπτών διάρκειας ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη χειραγώγηση των περισσοτέρων αμερικανικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την κυβέρνηση Μπους, στις αλήθειες και στα ψέματα που μεταδίδονται, αλλά και σε άγνωστες πτυχές ιστοριών που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Τα κεντρικά πρόσωπα του ντοκιμαντέρ είναι δύο: η μητέρα του Ισπανού εικονολήπτη Χοσέ Κόουζο - ο οποίος σκοτώθηκε από βολή αμερικανικού τάνκ στο ξενοδοχείο Παλεστάιν - που μάχεται μέχρι και σήμερα για να αποδοθεί δικαιοσύνη, και η Ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα, που ήταν όμηρος ιρακινής τρομοκρατικής οργάνωσης επί ένα μήνα και, όταν απελευθερώθηκε, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε γαζώθηκε από αμερικανική περίπολο, σκοτώνοντας τον Ιταλό μυστικό πράκτορα Νικόλα Καλίπαρι, ο οποίος της έσωσε τη ζωή θυσιάζοντας τη δική του.
Η έρευνα και τα γυρίσματα της ταινίας του Νίκου Μεγγρέλη διήρκεσαν 3 χρόνια και έγιναν στο Ιράκ και σε  9 άλλες χώρες (Ουκρανία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Κατάρ, Ιαπωνία και Ελλάδα.) Περιλαμβάνονται σπάνια ντοκουμέντα που έχουν παραχωρηθεί από προσωπικά αρχεία αλλά και ειδησεογραφικούς οργανισμούς (Reuters, Al Jazeera κ.α.)
Την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία «Η ζωή είναι ωραία» Νικόλα Πιοβάνι.
Η ταινία συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αλ Τζαζίρα, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ του Νόβι Σαντ της Σερβίας, στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καζάν της Ρωσίας, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας, στο 5ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, στο 2011 Sichuan TV Festival στην Κίνα ενώ έχει προβληθεί σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού και της Ελλάδας.
Ήταν μία από τις τρείς υποψήφιες για το Χρυσό βραβείο του Αλτζαζίρα ενώ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Καζάν της Ρωσίας, το τρίτο βραβείο καλύτερης ταινίας και το βραβείο καλύτερου μοντάζ στο 5ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής για το καλύτερο ντοκιμαντέρ κοινωνικού θέματος στο Φεστιβάλ Σιτσουάν της Κίνας και το ειδικό βραβείο του ιδρύματος Cutuli.
Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια