13-10-2013: «Καρτ ποστάλ από το Λένινγκραντ» (Postales de Leningrado)

Η ταινία «Καρτ ποστάλ από το Λένινγκραντ» (Postales de Leningrado) προβάλλεται την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 τις 7 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρ. Σμύρνης & Ρ. Φεραίου) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Βενεζολάνικες Ημέρες Πολιτισμού, που φιλοξενούνται στην Αθήνα και διοργανώνονται από την Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας σε συνεργασία, μεταξύ των άλλων, και με το Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης (Ν.Π.Δ.Δ. «Πε.Α.Π»).
Πρόκειται για δραματική ταινία που αφηγείται ιστορίες παιδιών που μεγάλωσαν σε αντάρτικες ομάδες κατά την δεκαετία του 1960 στη Βενεζουέλα.
Σκηνοθεσία: Mariana Rondón
Σενάριο: Mariana Rondón
Πρωταγωνιστούν: Laureano Olivares, Greisy Mena, William Cifuentes κ.ά.

Μια νεαρή αντάρτισσα της ανταρτικής οργάνωσης Ένοπλες Δυνάμεις Εθνικής Απελευθέρωσης (FALN) του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSV), πρόκειται να γεννήσει μυστικά. Ωστόσο, η κόρη της είναι το πρώτο μωρό που θα γεννηθεί την Ημέρα της Μητέρας, και για αυτό οι φωτογραφίες της εμφανίζονται σε όλες τις εφημερίδες της Βενεζουέλας εκείνη την ημέρα, κάτι που εξαναγκάζει μητέρα και κόρη να εξαφανιστούν. Η κόρη, που είναι και η αφηγήτρια της ταινίας μαζί με τον ξάδερφο της Τεο, επαναφέρουνε την πραγματικότητα που τους περιβάλλει δημιουργώντας μια σειρά από παιχνίδια, ιστορίες και μεταμφιέσεις μέσω των οποίων ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει σουπερ ήρωες και αντάρτες αλλά και τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις που συνέβαιναν συχνά στο περιβάλλον των παιδιών. Τα παιδιά θέλουν να γίνουν αόρατα για να νιώθουν ασφαλή και για να μην διατρέχουν περισσότερους κινδύνους. Δεν μπορούν, όμως, να ξεφύγουν από το φόβο. Γνωρίζοντας ότι οι γονείς τους δεν μπορούν να επιστρέψουν η μόνη επαφή μαζί τους είναι τα καρτ ποστάλ από το Λένινγκραντ που λαμβάνουν κατά καιρούς. 
Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις:
1. Καλύτερης σκηνοθεσίας,  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κεράλα, 2008 
2. Χρυσό Βραβείο Sun.Biarritz, Διεθνές Φεστιβάλ Λατινικής Αμερικής, 2007 
3. Χρυσό Βραβείο Catalina στην Ινδία για την καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Cartagena, 2008 
4. Kαλύτερης ταινίας, Φεστιβάλ Cine Ceara, Εθνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2008 
5. Διεθνές Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (Κατηγορία Αποκάλυψη), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου São Paulo, 2007

Σχόλια