1 & 2-12-2012: Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει και μας «ταξιδεύει»

Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει και φέτος στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με πρωτοπόρους δημιουργούς και ταινίες.
Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου Φεστιβάλ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.
Το σαββατοκύριακο 1 και 2 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ θα βρεθεί, μέσω της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης και σε συνδιοργάνωση με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης «Πε.Α.Π.», στο Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης (Αγ. Βαρβάρας 25, τηλ. 2102819171), όπου θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο 6 ταινίες επιλεγμένες από το πρόγραμμα της 53ης διοργάνωσής του.
Ημέρα,  Ώρα Προβολής
Ταινία
Χώρα, Έτος παραγωγής
1.12.2012, 17.00
11 συναντήσεις με τον πατέρα μου
Ελλάδα, 2012
1.12.2012, 18.45
Πέρα απ’ το λόφο
Τουρκία-Ελλάδα, 2012
1.12.2012, 20.30
Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν
Φινλανδία-Γερμανία-Γαλλία, 2002
2.12.2012, 17.00
Σύννεφο 9
Γερμανία, 2008
2.12.2012, 18.45
Νύχτα σιωπής
Τουρκία, 2012
2.12.2012, 20.30
Με το φως της μέρας
Σερβία-Κροατία-Γαλλία, 2010


11 συναντήσεις με τον πατέρα μου, Ελλάδα 2012
Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος
Σενάριο: Νίκος Κορνήλιος, Ευγενία Παπαγεωργίου
Παίζουν: Εύα Γαλογαύρου (Εύα), Λάμπρος Αποστόλου (Θωμάς), Eva Stylander (μητέρα), Γιώργος Τζουβελέκης (Aντώνης)

Η Εύα, ένα νέο κορίτσι που σπουδάζει κλασικό τραγούδι, αποφασίζει να συναντήσει για πρώτη φορά τον πατέρα της, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή της. Ο Θωμάς είναι φύλακας σ’ ένα χώρο με φορτηγά, ζει σ’ ένα κοντέινερ και είναι παραιτημένος από κάθε προσδοκία. Η συνάντησή τους θα είναι η συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων και η σχέση που θα δημιουργήσουν μια ιδιότυπη, «δική τους» σχέση, έξω από τις συνηθισμένες κατηγορίες.

Πέρα απ’ το λόφο [Tepenin ardi / Beyond The Hill], Τουρκία-Ελλάδα, 2012, 94΄
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Emin Alper
Παίζουν: Tamer Levent (Faik), Reha Ozcan (Nusret), Mehmet Ozgur (Mehmet), Berk Hakman (Zafer), Furkan Berk Kıran (Caner), Banu Fotocan(Meryem), Sercan Gumuş (Suleyman), Şevval Kuş (Aliye)
Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, ο συνταξιούχος δασοπόνος Φαΐκ υποδέχεται καλεσμένους στο εξοχικό του. Ο γιος του, Νουσρέτ, έχει έρθει για επίσκεψη μαζί με τους δυο εγγονούς του, τον Τζανέρ και τον Ζαφέρ. Ωστόσο, παρά το καλοκαιρινό σκηνικό, η διάθεση της ομήγυρης είναι μουντή. Ο Φαΐκ έχει προβλήματα με τους ντόπιους νομάδες και βρίσκεται διαρκώς σε επιφυλακή. Η παρέα αυτή συμπληρώνεται από την οικογένεια του Μεχμέτ και της Μεργιέμ, και γεφυρώνει διαφορετικές νοοτροπίες και κοινωνικές τάξεις. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες: γι’ αυτές όμως ευθύνεται πάντα κάποιος άλλος, στην περίπτωσή μας οι νομάδες, που θα παραμείνουν αόρατοι εχθροί.

Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν [Mies vailla menneisyytta / The Man without a Past], Φινλανδία - Γερμανία - Γαλλία,  2002, 97΄
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Aki Kaurismaki
Παίζουν: Markku Peltola (άνδρας/man), Kati Outinen (Irma), Juhani Niemela (Nieminen), Kaija Pakarinen (Kaisa Nieminen), Sakari Kuosmanen (Antilla)
Ένας άντρας πρέπει να ξαναρχίσει τη ζωή του όταν πέφτει θύμα ληστείας και παθαίνει αμνησία ενώ είναι στο δρόμο για το Ελσίνκι, όπου θα έψαχνε δουλειά. Καθώς προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του, συναντά μια σειρά από εκκεντρικές φυσιογνωμίες, μεταξύ άλλων και μια υπέροχη, πρόθυμη να τον βοηθήσει, αξιωματικό του Στρατού της Σωτηρίας. Ο άντρας θα βρει την αγάπη και θα αναγκαστεί να ανακαλύψει αξίες με τις οποίες μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς ντροπή. Μια μικρή ιστορία για ανθρώπους που ξέρουν ακόμα πώς να είναι ευγενικοί.

Σύννεφο 9 [Wolke 9 / Cloud 9], Γερμανία 2008, 98΄
Σκηνοθεσία: Andreas Dresen
Σενάριο: Andreas Dresen, Cooky Ziesche, Laila Stieler, Jorg Hauschild
Παίζουν: Ursula Werner (Inge), Horst Rehberg(Werner), Horst Westphal (Karl), Steffi Kόhnert (Petra)
Δεν το ήθελε. Απλώς συνέβη. Αντάλλαξαν κλεφτές ματιές, ένιωσαν μια έλξη. Δεν πήγαιναν γυρεύοντας. Η Ίνγκε είναι 65άρα. Είναι παντρεμένη εδώ και τριάντα χρόνια και αγαπά τον σύζυγό της. Αλλά της αρέσει κι ο Καρλ, ένας μεγαλύτερος άντρας, ήδη στα 76 του. Υπάρχει πάθος. Κι ύστερα σεξ. Και ξαφνικά η Ίνγκε νιώθει πάλι σαν κορίτσι...

Νύχτα σιωπής [Lal gece / Night of Silence], Τουρκία, 92΄
Σκηνοθεσία-Σενάριο-Μοντάζ: Reis Celik
Παίζουν: İlyas Salman (Damat), Dilan Aksut (Gelin)
Ο γαμπρός είναι περίπου 60 χρονών, πέρασε χρόνια στη φυλακή, και άρα δεν είναι ακριβώς σε ηλικία γάμου. Για την ακρίβεια, ο επικείμενος γάμος γίνεται για να μπει τέλος στη βεντέτα ανάμεσα σε δύο μεγάλες οικογένειες. Η νύφη έχει το πρόσωπό της κρυμμένο πίσω από ένα κόκκινο βέλο και περιμένει τον γαμπρό κρατώντας μέσα της τους φόβους της. Η πόρτα κλείνει κι οι θόρυβοι πίσω της σβήνουν. Η νύφη κι ο γαμπρός είναι τώρα μόνοι στο δωμάτιο. Ο γαμπρός δίνει τα δώρα του στη νύφη. Όταν είναι καθιστή, τα πόδια της δεν φτάνουν στο έδαφος. Ο γαμπρός αποκαλύπτει το πρόσωπό της. Το πρόσωπο κάτω από το πέπλο είναι αυτό ενός 14χρονου κοριτσιού. Ο γαμπρός είναι υποχρεωμένος, υπακούοντας στην παράδοση αιώνων, να ολοκληρώσει το γάμο. Η νύφη προσπαθεί να ξεγελάσει τους φόβους της με το χιούμορ. Η νύχτα που περνούν μαζί μοιάζει με παρτίδα σκάκι. Τι θα φέρει το πρωί για τους δύο νεόνυμφους;
Βραβεία
Κρυστάλλινη Άρκτος - Φεστιβάλ Βερολίνου 2012
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Φεστιβάλ Wurzburg 2012
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Α΄ Ανδρικού & Α΄ Γυναικείου Ρόλου  - Φεστιβάλ Nurnberg 2012
Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Βραβείο Κοινού - Διεθνές Φεστιβάλ Adana Golden Boll 2012

Με το φως της μέρας [Kad svane dan / When Day Breaks], Σερβία - Κροατία - Γαλλία 2010
Σκηνοθεσία:Goran Paskaljević
Σενάριο:Goran Paskaljević, Filip David
Ηθοποιοί:Mustafa Nadarević (καθηγητής), Predrag Ejdus (ραβίνος), Nebojsa Glogovac (Malisha), Meto Jovanovski (Mitar), Zafir Hadzimanov (Marko), Nada Sargin (Maria), Ana Stefanović (υπάλληλος Eβραϊκού Mουσείου), Olga Odanović-Petrović (γυναίκα πρόσφυγας), Toma Jovanović (κος Νάιφελντ), Rade Kojadinović (Kosta), Mira Banjac (Ana)
Ο Μίσα Μπράνκοφ είναι συνταξιούχος καθηγητής μουσικής. Ένα πρωινό λαμβάνει ένα γράμμα που του ζητάει να έρθει σε επαφή με το Εβραϊκό Μουσείο του Βελιγραδίου. Εκεί μαθαίνει πως, κατά τη διάρκεια κάποιων ανασκαφών στους υπονόμους της Παλιάς Αγοράς της πόλης, βρέθηκε ένα σιδερένιο κουτί, στο ίδιο σημείο όπου, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρισκόταν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους Σέρβους Εβραίους και Τσιγγάνους. Τo περιεχόμενο του κουτιού θα αλλάξει τη ζωή του καθηγητή.
Η ταινία είναι η επίσημη υποψηφιότητα της Σερβίας για τα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
 


 

Σχόλια