Το Φεστιβάλ Δράμας ''ταξιδεύει'' στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Οι 83 ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίστηκαν στο φετινό 35ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ("Λαϊδα", Ιερά Οδός 48, Μετρό Κεραμεικός) σε μία εβδομάδα (11-17/10) γεμάτη "μικρές" απολαύσεις, που θα θυμίσει για μια ακόμα φορά, πως η ταινια μικρού μήκους αποτελεί μια αυτόνομη κινηματογραφική κατηγορία με τους δικούς της κανόνες, όπως συμβαίνει κατ' αναλογία  με το διήγημα.
Και πως θα έπρεπε να βρίσκεται σε επαφή με το ευρύ κοινό κι όχι να περιορίζεται σε μια φεστιβαλική πορεία...
Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου
Στην Ταινιοθήκη, εκτός απο τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού και βέβαια τα βραβεία, θα προβληθεί ένα μέρος του αφιερώματος στην Ρουμάνικη Σχολή Κινηματογράφου "L.L.Caragiale" (Βουκουρέστι), καθώς και ένα αφιέρωμα στις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), απο τις οποίες κάθε χρόνο προκύπτει το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας. Πέρυσι η ταινία που απέσπασε την ύψιστη αυτή διάκριση ήταν το "Τhe wholly family" του Τέρι Γκίλιαμ, αφού βέβαια πρώτα  βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Δράμας.
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είναι ένα απο τα 15 φεστιβάλ (μεταξύ τους και αυτά της Βενετίας, του Βερολίνου, του Λοκάρνο, του Σαράγεβο και του Κορκ), στα οποία η ταινία που βραβεύεται, αποκτά αυτομάτως υποψηφιότητα για το μεγάλο βραβειο της E.F.A.


Γενέθλια
Φέτος είναι μια ξεχωριστή χρονιά για το Φεστιβάλ  Δράμας οχι μόνο γιατι συμπληρώνει 35 χρόνια ζωής, αλλα γιατί ενοποίησε για πρώτη φορά τα δύο διαγωνιστικα του τμήματα (φιλμ, digi) σε ένα. Παρά την κρίση η συμμετοχή -ανεξάρτητων στην πλειονότητά τους- δημιουργών εξέπληξε την διοργάνωση: 209 ταινίες υποβλήθηκαν κι απ' αυτές 83 τελικα προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ. Αριθμός ρεκόρ ειδικά σε μια εποχή ύφεσης, οπου ο πολιτισμός πλήττεται σφόδρα.
Σύμφωνα με τον Αντώνη Παπαδόπουλο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του φεστιβάλ, αυτό εξηγείται: "Η απάντηση συνοψίζεται σε μια λέξη: "Συνεργατικότητα". Ο φίλος δουλεύει στην ταινία του φίλου. Αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης έχουμε να το δούμε πολλά χρόνια...".
Τάσεις
Παρακολουθώντας τις φετινές ελληνικές ταινίες προκύπτουν διάφορα γενικά συμπεράσματα. Ιδού μερικά:
- Η κρίση ενέπνευσε αρκετούς σκηνοθέτες: ανεργία, χρέη, άστεγοι, άνοδος του εθνικισμού, "φακελάκια", ΣΔΟΕ, job interviews, μετανάστευση, βία κλπ. Κάποιους τους επηρέασε έμμεσα, αφού  δημιούργησαν ταινίες φαντασίας για μια "μετακαταστροφική" Ελλάδα.
- Ο θάνατος ήταν απο τα κυρίαρχα θέματα. Στο επίκεντρο οι σχέσεις και οι υπαρξιακές αναζητήσεις, ενω "έπαιξε" επίσης το θέμα της παιδεραστίας.
- Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν αρκετοί γονοι γνωστών καλλιτεχνών, οπως ο υιός Τσεμπερόπουλος, ο ανηψιός Καραμαγγιώλης, ο γιος του Α. Καφετζόπουλου, η κόρη του Γ. Πανουσόπουλου και της Μ. Λιβανού, κ.π.ά.
- Πλήθος γνωστών ηθοποιών συμμετείχαν σε πολλές ταινίες, κάποιοι μαλιστα διαγωνίστηκαν και ως σκηνοθέτες.
- Αυξημένη ήταν η συμμετοχή γυναικών σκηνοθετριών, και μάλιστα με αξιόλογα δείγματα δουλειάς.
- Μόλις δύο ήταν οι γυρισμένες σε φιλμ ταινίες (το ψηφιακό μέσο επικράτησε), ενω μόνο μία ήταν συμπαραγωγή του Ελληνικου Κέντρου Κινηματογράφου. Oκτώ ταινίες παρήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Μικροφιλμ" της ΕΡΤ.
- Υψηλότατο ήταν το επίπεδο των "Ελλήνων του κόσμου".
- Σύμπτωση ή τάση; Πάντως, ουκ ολίγες ήταν φέτος οι βωβές ταινίες -αναμεσά τους και το "Χαμομήλι" του Νεριτάν Ζιντζιρία που απέσπασε το πρώτο βραβείο, και, μεταξύ άλλων, το βραβείο Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.

Πηγή:  www.sevenart.gr

Σχόλια