1o Donation Film Festival
Δεν τη φοβόμαστε την οικονομική κρίση. Δημιουργούμε το πρώτο Donation Film Festival, ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ μια ανάσα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, αποκλειστικά σε θερινούς κινηματογράφους.
Τί σημαίνει Donation Film Festival;
Συνήθως σε ένα φεστιβάλ έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε ένα εισιτήριο συγκεκριμένης ανταλλακτικής αξίας και να παρακολουθούμε την ταινία –ή τις ταινίες- που επιλέξαμε. Στο Donation Film Festival δεν συμβαίνει αυτό. Οι προβολές είναι ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ για το κοινό. Στην είσοδο και την έξοδο του κινηματογράφου θα υπάρχουν διαμορφωμένες κάλπες-κουμπαράδες που ο καθένας θα μπορεί να προσφέρει ό,τι θέλει -και φυσικά αν θέλει-.

Για ποιο λόγο είναι φεστιβάλ και όχι μια σειρά προβολών;
Όπως και στα περισσότερα φεστιβάλ του κόσμου, έτσι και το δικό μας έχει θεματικές ενότητες. Φέτος επιλέξαμε, όχι να μιλήσουμε κατ ανάγκη για την οικονομική κρίση αλλά να επισκεφτούμε τις χώρες που τη βιώνουν παράλληλα με εμάς και μας καταλαβαίνουν. Έτσι, με την ευγενική αρωγή της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες, της Πρεσβείας της Αργεντικής & του Προξενείου του Ισημερινού, καθώς και σε συνεργασία με τη New Star, την Sony Pictures Home Entertainment Hellas, τη Rosebub, την Σπέντζος Φιλμς, την ταινιοθήκη της Ελλάδας, τον Γιώργο Σκούμα Παπανικολάου, τους Μιχάλη Φελάνη & Γιώργο Καστέλλη, τη Δημόσια Τηλεόραση & το Μικροφίλμ, το Νίκο Νικολαϊδη - επιλέγουμε και σας παρουσιάζουμε μια σειρά ταινιών από Ισπανόφωνες ταινίες που έχουν ξεχωρίσει (οι περισσότερες από αυτές σε πρεμιέρα σε Θερινούς κινηματογράφους), ταινίες μικρού & μεγάλου μήκους από την Ελλάδα, πρεμιέρες & αφιερώματα.
Με ποιο σκεπτικό το φεστιβάλ οργανώνεται μέσα στο κατακαλόκαιρο;
Οι φήμες θέλουν τους Έλληνες φέτος να αποφεύγουν τις διακοπές και να επιλέγουν το κλεινόν άστυ για να ξεκουραστούν. Η τηλεοπτική πραγματικότητα θέλει συντροφιά να τους κρατήσουν μόνο οι Ολυμπιακοί αγώνες. Από την άλλη, οι εταιρίες διανομής, ιδιαίτερα αυτόν τον Αύγουστο, θα κυκλοφορήσουν ελάχιστες ταινίες σε πρώτη προβολή. Αυτό το φεστιβάλ είναι η εναλλακτική σε όσους θέλουν να απολαύσουν κάτι νέο και διαφορετικό σε μία περίοδο που δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές.
Η ΕΡΤ πως συνεισφέρει στο φεστιβάλ;
Αυτό το καλοκαίρι, η δημόσια τηλεόραση εκτός από το να φέρει τον κινηματογράφο στην τηλεόραση, φέρνει την τηλεόραση στον κινηματογράφο προσφέροντας μια επιλογή από τις σημαντικότερες ταινίες του Μικροφίλμ (πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους), ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά προγράμματα…
Προβολή ταινιών στα στάδια παραγωγής:
Στο τμήμα Work In Progress θα προβληθούν ταινίες μεσαίου μήκους που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα για να πάρουν το βάπτισμα του πυρός από τις πρώτες αντιδράσεις του κοινού.
Αφιέρωμα:
Σε ένα σπουδαίο άνθρωπο με ακόμα μεγαλύτερη ψυχή και πολλαπλές ιδιότητες που έφυγε απρόσμενα από κοντά μας, στη Λουκία Ρικάκη αφιερώνουμε το πρώτο φεστιβάλ μας.
Η Λουκία, ψυχή γενναιόδωρη, ταξίδεψε στα μονοπάτια της καρδιάς και της ποίησης θεατές μέσα από τα ντοκιμαντέρ της, της ταινίες μυθοπλασίας, της παραγωγές της, τα βιβλία της, τα κινηματογραφικά της φεστιβάλ όλους μας. Το μεγαλύτερο δώρο της όμως σε όσους τη γνωρίσαμε ήταν η ίδια: η σπιρτάδα, η αμεσότητα, η ουσία της, η άρνηση να δεχτεί τα όχι ως τετελεσμένες πράξεις και πάνω από όλα η φιλία της. Τον Ιούλιο θα μεγάλωνε ένα χρόνο ακόμα, στις 14 του μήνα. Έφυγε όμως τον προηγούμενο Δεκέμβρη απρόσμενα. Ακόμα και μακριά μας όμως… είναι δίπλα μας και συνεχίζει να προσφέρει. Αντί για ένα στεγνό «μας λείπεις», οι ταινίες σου… ένα κομμάτι σου… εσύ…
Τα χρήματα που πιθανότατα θα προσφέρουν οι θεατές, που θα πάνε;
Με τα χρήματα θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες του Δήμου σε δύο επίπεδα. Πρώτον πετυχαίνουμε τη σωστότερη λειτουργία των θερινών κινηματογράφων που προβάλλουν τις ταινίες. Μπορεί οι συνεργάτες μας να μην είχαν οικονομική απαίτηση πνευματικών δικαιωμάτων υποστηρίζοντας την προσπάθεια μας, οι προβολές όμως έχουν απαιτήσει και στοιχίζουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Με την ενδεικτική συνεισφορά σας, κάνετε την προσπάθεια μας ικανή να επιβιώσει. Δεύτερον, στις φιλοδοξίες μας για την επόμενη διετία είναι η λειτουργία και του – κλειστού εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα- χειμερινού κινηματογράφου, του REX. Η όποια ενίσχυση σας λοιπόν, θα είναι αρωγή στη μεταμόρφωση ενός κινηματογράφου με μεγάλη ιστορία, σε ενεργή κινηματογραφική αίθουσα.
* Σε περίπτωση που οι εργασίες καθυστερήσουν άνω των 6 μηνών, το ποσό θα δοθεί σε ανάλογο έργο και θα υπάρξει ανάλογη δημοσίευση.
100 χρόνια Universal:
Η επιστήμη σηκώνει τα χεριά ψηλά! Η Universal γιορτάζει έναν αιώνα κινηματογραφικές επιτυχίες και παραμένει αειθαλής, έτοιμη για δράση και με ζωντάνια εφήβου. Φόρος τιμής στο παρελθόν, το ψηφιακό "λίφτινγκ" σε 100 από τις σημαντικότερες ταινίες της που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και άφησαν τη σφραγίδα τους στις καρδιές των θεατών. Μια ενδεικτική επιλογή αυτών των ταινιών θα παρουσιαστεί στο Donation Film Festival.
Η ξεκαρδιστική κωμωδία "AIRPORT" θα σας “ταξιδέψει”, ενώ το "ΚΕΝΤΡΙ" θα κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων παραμείνουν τον Αύγουστο στην Αθήνα, μεταμορφώνοντάς τους “ΑΠΟ ΓΙΑΠΗΔΕΣ.... ΧΙΠΗΔΕΣ!”. Για τους αγαπημένους μας όμως geeks που δεν θα ταξιδέψουν (κυριολεκτικά), θα υπάρξει ένα τριήμερο ταξίδι στον χρόνο με δύο από τις σημαντικότερες τριλογίες του εμπορικού κινηματογράφου: το "Επιστροφή στο Μέλλον" και το "Jurassic Park".Όλες οι ταινίες της Universal που θα προβληθούν, έχουν επεξεργαστεί ψηφιακά από τα κινηματογραφικά αρνητικά και κυκλοφορούν ήδη -ή θα κυκλοφορήσουν σύντομα- σε ειδική επετειακή έκδοση Blu-ray από τη Sony Pictures Home Entertainment Hellas.
Work in progress:
Το μέλλον είναι στα χέρια των νέων, νέοι λοιπόν δημιουργοί θα δώσουν το σύνθημα, παρουσιάζοντας μέρος από την ανολοκλήρωτη δουλειά των no budget ταινιών τους.
Εκπλήξεις:
Το φεστιβάλ στη διάρκεια του θα φιλοξενήσει μια σειρά από ταινίες-έκπληξη. Ενημέρωση για τις αλλαγές και τις προσθήκες στα sites
www.donationfilmfestival.com
www.donationfilmfestival.wordpress.com
Εθελοντισμός:
Το μεγαλύτερο μέρος της διοργάνωσης στηρίζεται σε εθελοντική εργασία μιας σειράς ανθρώπων. Ειδική μνεία στους Σωτήρη Γιουβανόπουλο για το Πόστερ, Νάγια Άμριντ (και τις «κόκκινες αλεπούδες») για τη δημιουργία του site και τον Αντρέα Κοσσιώνη, τον Χρήστο Γιακουμόπουλο και τον Γιώργο Σιτώτη για την όλη τους συνεισφορά. Από την FAPAE ευχαριστούμε τους Σαμιρ Μπεχμπάλ Αζκχουντ και την Ιρένε Ορτέγα. Επίσης εθελοντές επώνυμα και ανώνυμα συνεισφέρουν για την ομαλή ροή του προγράμματος.
Ταινία έναρξης:
Μαύρο Ψωμί (στον κινηματογράφο Μάρθα Καραγιάννη)
Τελετή λήξης:
Wanderlust
(στον κινηματογράφο Άνεσις)
Δείτε το πρόγραμμα
Αύγουστος 2012
Θερινοί Κινηματογράφοι «Άνεσις», «Μελίνα» και «Μάρθα Καραγιάννη – πρώην Κατερίνα»

Σχόλια