Φεβρουάριος: To Βιβλίο, Το Πείραμα, Οι Απορίες

Την 1η Φεβρουαρίου αρχίζει ένα (το ξέρω εκ των προτέρων) εξουθενωτικό δημόσιο πείραμα: Θα δοκιμάσω να γράψω ένα μυθιστόρημα σε ένα μήνα. Κάθε μέρα θα ανεβάζω ό,τι έχω γράψει στο Ίντερνετ για να τα διαβάζει ο κόσμος. Έχω φτιάξει ένα site ειδικά γι’ αυτη τη δουλειά: februarios.com
Είναι μια ιδέα περίεργη, το ξέρω. Πιθανότατα έχεις απορίες. Έχω προσπαθήσει να περιγράψω την ιδέα και την υπόθεση σε κάποιους ανθρώπους ως τώρα -όλοι έχουν απορίες. Να μερικές (τις οποίες θα εμπλουτίζω κατά τη διάρκεια του μήνα καθώς εξελίσσεται το πείραμα -πρόσθεσε τις δικές σου εδώ).
Δεν το γράφεις στ’ αλήθεια κάθε μέρα, έχεις γράψει κι από πριν, ε; Πες αλήθεια.
Ούτε λέξη. Αρχίζω να γράφω το πρωί της Τετάρτης 1ης Φεβρουαρίου.
Τι θέμα έχει το βιβλίο;
Λοιπόν: Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου γράφει ένα βιβλίο ξεκινώντας την 1η Φεβρουαρίου του 2012, μια ημερομηνία που γι’ αυτόν είναι σημαδιακή. Γράφει ένα κεφάλαιο κάθε μέρα μέχρι την 29η Φεβρουαρίου, μια ημερομηνία επίσης σημαδιακή. Εμείς κάθε μέρα βλέπουμε αυτά που γράφει.
Το θέμα του βιβλίου είναι η απώλεια.
Την υπόθεση τουλάχιστον την έχεις σκεφτεί από πριν;
Ναι. Αυτό σημαίνει ότι ξέρω τα βασικά στοιχεία της πλοκής και τους χαρακτήρες που συμμετέχουν. Δεν ξέρω ακόμα τί ακριβώς θα γράφω κάθε μέρα, ενώ είμαι σίγουρος ότι κατά την πορεία της συγγραφής πολλές νέες ιδέες θα προκύψουν. Επίσης υπάρχει ένας άλλος σημαντικός αστάθμητος παράγοντας: Ο πρωταγωνιστής γράφει το βιβλίο του σε πραγματικό χρόνο και στο δικό μας σύμπαν. Αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα πτωχεύσει ή αν το ηφαίστειο της Σαντορίνης εκραγεί, θα πρέπει τα γεγονότα αυτά να ενταχθούν στην πλοκή.
Για ποιο λόγο το γράφεις έτσι, δημόσια; 
Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να γράψω αυτό το βιβλίο, αλλά ήξερα πως με τους ρυθμούς τους δικούς μου θα το ανέβαλλα για πάντα. Η ιδέα του Φεβρουαρίου μου ήρθε πέρυσι το φθινόπωρο, μετά την παραίτησή μου από την προηγούμενη δουλειά μου. Το ότι θα πρέπει να το γράψω μέσα σε ένα μήνα πιστεύω ότι θα μου επιβάλλει την αυτοπειθαρχία που κατά τα άλλα δεν έχω.
Είχα πολλές επιφυλάξεις για το δημόσιο του πράγματος, ωστόσο. Ακόμα έχω. Αναπόφευκτα αυτό που θα διαβάζεις κάθε μέρα θα είναι κάτι ατελές. Είναι πολύ δύσκολο το πείραμα, αλλά για εμένα είναι πολύ ενδιαφέρον.
Γιατί το site ετούτο θα κατέβει την 1η Μαρτίου; 
Όπως έγραψα αμέσως αποπάνω, αυτό που θα γράψω θα είναι μόνο ένα πρώτο draft του βιβλίου. Μετά το μήνα εντατικού δημόσιου γραψίματος θα ακολουθήσει εντατική επιμέλεια και σχεδόν σίγουρα και μπόλικο γράψιμο ακόμα, μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή. Φαντάσου ότι ετούτη θα είναι η «alpha» έκδοση του βιβλίου. Θα αλλάξει αρκετά από αυτήν, την αρχική του μορφή. Γι’ αυτό θα το κατεβάσω, για να γίνει το σχετικό ρεκτιφιέ.
Κι αν οι αναγνώστες αντιγράψουν το κείμενο εν τω μεταξύ και το κρατήσουν; 
Κανένα πρόβλημα. Καλά θα κάνουν.
Και τί θα γίνει μετά; 
Θα συνεχίσω να το δουλεύω και μέχρι το καλοκαίρι υπολογίζω να το έχω φτάσει σε μια «private beta» κατάσταση. Στη συνέχεια το τελικό κείμενο θα κυκλοφορήσει σε eBook για να το διαβάσεις στις διακοπές – και ίσως και σε χάρτινη έκδοση.
(αν έχεις περισσότερες απορίες, στείλε εδώ)

Σχόλια