Όαση πολιτισμού

Ως όαση πολιτισμού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η προβολή από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Γιώργου Αγαθονικιάδη «Οι δύο συναντήσεις του Νίκου Καζαντζάκη με την Τσεχία».
Νίκη Π. Σταύρου
Η Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, κα Νίκη Π. Σταύρου, Υφηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο University of Indianapolis Athens, αναφέρθηκε με λίγα λόγια στην σχεδόν άγνωστη παραμονή του Νίκου Καζαντζάκη στην τότε Τσεχοσλοβακία. Συγχρόνως έκανε αναφορά στην τεράστια διεθνή αναγνωσιμότητα του έργου του Καζαντζάκη. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου έχει καταγράψει περισσότερες από 580 εκδόσεις έργων του σε ξένες μεταφράσεις.
Κατερίνα Πορφυρογένη
Η κα Κατερίνα Πορφυρογένη φιλόλογος, μεταφράστρια της τσεχικής γλώσσας και Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη με γλαφυρότητα και γνώση ανέλυσε βήμα – βήμα το ντοκιμαντέρ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον σκηνοθέτη Γιώργο Αγαθονικιάδη και την λάτρη και αέναη στυλοβάτη της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών γραμμάτων στην Τσεχία, Καθηγήτρια του Καρολινείου Πανεπιστημίου κα. Ρουζένα Ντοστάλοβα (Růžena Dostálová).
Το 1929 ο Νίκος Καζαντζάκης βρέθηκε στο Boží Dar της σημερινής Τσεχικής Δημοκρατίας, όπου ασχολήθηκε με τη δεύτερη και την τρίτη γραφή του έπους του «Οδύσεια». Ο φακός του Αγαθονικιάδη καταγράφει μέσα από μαρτυρίες την διαμονή του αυτή, συνομιλεί με τον Δήμαρχο της πόλης, τον δημιουργό του σχετικού γλυπτού Νίκο Αρμουτίδη. Συνάμα συνδέει τη σχέση του Καζαντζάκη με την Τσεχία, φωτίζοντας τη φιλία – συνεργασία του με τον Τσέχο συνθέτη Bohuslav Martinů (Μπόχουσλαβ Μαρτινού), αποτέλεσμα της οποίας είναι η γνωστή όπερα του Bohuslav Martinů «Τα Ελληνικά Πάθη» (Řecké pašije), η οποία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».
Η προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης συνδιοργανώθηκε με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης «Περιβάλλον - Αθλητισμός - Πολιτισμός και την πολύτιμη αρωγή της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Σχόλια