12 Φεβρουαρίου 2012: Οι δύο συναντήσεις του Νίκου Καζαντζάκη με την Τσεχία


Νίκος Καζαντζάκης
Οι άγνωστες πτυχές του δεσμού του Νίκου Καζαντζάκη με την Τσεχία είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Οι δύο συναντήσεις του Νίκου Καζαντζάκη με την Τσεχία» του σκηνοθέτη Γιώργου Αγαθονικιάδη, που θα προβληθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρυσ. Σμύρνης και Ρ. Φεραίου) την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 στις 7 το βράδυ.
Η ελληνική εκδοχή του ντοκιμαντέρ της τσεχικής τηλεόρασης δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Κηφισιάς.
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘20  ο Καζαντζάκης έζησε δύο χρόνια (1929-1932) στην Τσεχοσλοβακία του Μεσοπολέμου, σε ερημική τοποθεσία της οροσειράς Krušné hory (Κρούσνε Χόρι). Εκεί ασχολήθηκε με τη δεύτερη και την τρίτη γραφή του έπους «Οδύσσεια».
Bohuslav Martinů
Η διάρκειας μίας ώρας ταινία, είναι αφιερωμένη στη διαμονή του Κρητικού συγγραφέα στο Boží Dar («Θεού δώρο») της προπολεμικής Τσεχοσλοβακίας, στην καλλιτεχνική και προσωπική του σχέση με τον Bohuslav Martinů (Μπόχουσλαβ Μαρτινού), καθώς και στη συνεργασία τους αποτέλεσμα της οποίας είναι η γνωστή όπερα του Bohuslav Martinů «Τα Ελληνικά Πάθη» (Řecké pašije), η οποία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».
Προλογίζουν η κα Κατερίνα Πορφυρογένη φιλόλογος, μεταφράστρια της τσεχικής γλώσσας και Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, και από τις Εκδόσεις Καζαντζάκη η Διευθύντριά τους κα Νίκη Π. Σταύρου, Υφηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο University of Indianapolis Athens.
Η προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης συνδιοργανώνεται με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης «Περιβάλλον – Αθλητισμός – Πολιτισμός και την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Σχόλια