22 Ιανουαρίου 2012: Kolja

H Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης αποτίει συμβολικό φόρο τιμής στον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας Václav Havel (Βάτσλαβ Χάβελ), που έφυγε από τη ζωή στις 18-12-2011, προβάλλοντας την ταινία του Jan Svěrák (Γιαν Σβιεράκ) Kolja (Κόλια).

Η ταινία είχε αποσπάσει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1997.
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ο σεναριογράφος της ταινίας (και πατέρας του σκηνοθέτη στη ζωή) Zdeněk Svěrák (Ζντένιεκ Σβιεράκ) και ο μικρός Andrej Chalimon (Ανντρέι Χάλιμον).
Πράγα 1988, λίγο πριν από τη «Βελούδινη Επανάσταση». Ο Λούκα είναι ένας εργένης μεσήλικας τσελίστας με αδυναμία στις γυναίκες και τη μουσική που μετά την εισβολή του 1968 αντιπαθεί τους Σοβιετικούς. Η περίοδος που διανύει είναι από τις πιο δύσκολες για τον ίδιο, καθώς έχει χάσει τη θέση του στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της χώρας. Προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει, αναγκάζεται να παίζει σε κηδείες και να επιδιορθώνει ταφόπλακες. Κάποια στιγμή οι ρυθμοί της καθημερινότητάς του ανατρέπονται, μιας και εισβάλλει στη ζωή του ο μικρός Κόλια. Ο Λούκα και ο Κόλυα δε μιλούν καν την ίδια γλώσσα. Ωστόσο, μεταξύ τους αναπτύσσεται μια σχέση φιλίας, τρυφερότητας και (τελικά) αγάπης.
H ταινία προβάλλεται στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρυσ. Σμύρνης και Ρ. Φεραίου) την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012 στις 7 το βράδυ και συνδιοργανώνεται με το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης «Περιβάλλον – Αθλητισμός – Πολιτισμός».
Προλογίζει η Προϊσταμένη του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κα. Beata Lejtnarová, PhD.

Σχόλια