«Η πολιτεία των πουλιών»

Ραντεβού για το φθινόπωρο έδωσαν οι φίλοι του Κινηματογράφου στην Πεύκη μετά την επιτυχημένη προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Η πολιτεία των πουλιών» του σκηνοθέτη Ηλία Ιωσηφίδη, που αναφέρεται στη λίμνη Κερκίνη.
Η προβολή, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.
Στο ντοκιμαντέρ ο Παναγιώτης Χατζηγιαννίδης, φύλακας της λίμνης και ο Αγγλος οικολόγος και ποιητής Γκόρντον Ράμελ αποκαλύπτουν τα τελευταία επεισόδια ενός δράματος που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια.
Η Λίμνη Κερκίνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης. Σπάνια και απειλούμενα πουλιά χρησιμοποιούν τη λίμνη ως μόνιμη ή προσωρινή κατοικία. Ο άνθρωπος, που επίσης χρησιμοποιεί τη λίμνη ως υδάτινο ταμιευτήρα, λίγο νοιάζεται για τα δικαιώματα των πουλιών. Το παραλίμνιο δάσος της ιτιάς, στο οποίο φωλιάζουν τα πουλιά, τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζεται με νερό εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης με τραγικά αποτελέσματα. Πολλά δένδρα ξεραίνονται και η αποικία των πουλιών χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται. Σε λίγα χρόνια το δάσος θα χαθεί οριστικά και τα πουλιά θα φύγουν. Οι ελάχιστοι ευαισθητοποιημένοι οικολόγοι που ζουν στη λίμνη φροντίζουν και προστατεύουν το οικοσύστημα προβάλλοντας το αναφαίρετο δικαίωμα των πουλιών για το δικό τους ζωτικό χώρο.
Το ντοκιμαντέρ έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις, πρώτο βραβείο μεγάλου μήκους και βραβείο καλύτερης φωτογραφίας στο 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, συμμετοχή στο επίσημο πρόγραμμα του 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2008, συμμετοχή στο ΕΚΟFILM, the 33rd Annual International Film Festival on the environment and natural and cultural heritage και στο 5ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών.
Πριν την προβολή χαιρετισμό απηύθηνε η κα Εύη Χαβελέ, υπεύθυνη Προβολής & Ανάπτυξης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις και το τεράστιο έργο που πραγματοποιείται. Μετά το τέλος της προβολής, τόσο η κα Χαβελέ όσο και ο σκηνοθέτης Ηλίας Ιωσηφίδης απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού. Τη συζήτηση συντόνισε η Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης, κα Ελλη Μήτση.
Στο κοινό, που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ, διανεμήθηκε από ομάδα εθελοντών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας έντυπο πληροφοριακό υλικό.

Σχόλια